Hoaxy 1 – polopravdy a klamstvá na internete

Kurz pre seniorov / Digitálne zručnosti pre rôzne životné situácie

Čo sa naučíte?

Kurz vás naučí rozoznať a pochopiť hoaxy a polopravdy, ktoré sa šíria na internete. Naučíte sa identifikovať rôzne typy hoaxov, pochopiť, prečo im ľudia veria a aké následky môže mať ich šírenie. Taktiež sa zameriame na to, ako sa proti nim efektívne brániť.


 

Formát

Školenie trvá 4 hodiny, počas ktorých je krátka prestávka. Po úspešnom absolvovaní kurzu senior získa certifikát digitálnych zručností.

Pre koho je kurz určený?

Kurz je určený pre seniorov, ktorí sú mierne pokročilí v práci s digitálnymi zariadeniami, konkrétne s počítačom a smartfónom. Je vhodný pre tých, ktorí v minulosti s počítačom alebo smartfónom pracovali a chcú si rozšíriť svoje digitálne vedomosti v oblasti rozpoznávania a boja proti hoaxom.


 

Trvanie

2-4 hodiny

---------

Hlavným cieľom kurzu je získať znalosti a zručnosti v rozpoznávaní a boji proti hoaxom a polopravdám na internete. Cieľom kurzu nie je presvedčiť vás o jednej a jedinej pravde, naopak kurz budeme môcť považovať za úspešný, ak sa naučíte pristupovať kriticky a triezvo racionálne k informáciám, ktoré ku vám v digitálnom svete prichádzajú.

Kurz zodpovie na otázky ohľadne ovládania počítača: Čo sú to hoaxy? Prečo je dôležité bojovať proti hoaxom? Ako rozpoznať typy hoaxov? Prečo ľudia veria hoaxom? Aké následky môže mať šírenie hoaxov? Ako sa proti nim brániť efektívne?

Obsah kurzu:

Čo sú to hoaxy?
Prečo je vlastne dôležité, aby sme proti hoaxom bojovali?
Dnes hoax, zajtra pravda
Mňa sa hoaxy vôbec netýkajú
Typy hoaxov
Prečo ľudia veria hoaxom?
Strach, obavy o život a svoju bezpečnosť
Pocit exkluzivity
Hoax a marketing


Prepadnutie hoaxom vyústilo v teroristické útoky
Odporúčanie
Citáty slávnych
Podvodné súťaže na facebooku
Medicínske hoaxy
Rómovia
Celosvetové sprisahanie
Migranti